Hogyan lehet megszabadulni a halogatástól pszichoterápia segítségével?

Halogató vagy? Valószínűleg nem vagy egyedül. A lakosság jelentős része határozatlan időre halogatja feladatait. Ez a kitérő viselkedés azonnali megkönnyebbülést, de még keményebb büntetést jelent stressz vagy akár bűntudat formájában. A fejünkben két hangot hallunk: a belső gyermekünket, aki azt akarja csinálni, amit akar, és a belső szülőnket, aki meg akarja mondani, hogyan viselkedjünk. Mindkettővel együtt kell élnünk. Hogyan tudunk tehát ezzel a két hanggal a fejünkben dolgozni és helyesen megérteni képességeinket, ha egyre több felelősséget vállalunk magunkra?

Mi az a halogatás?

A halogatás azt jelenti, hogy elodázzuk a feladatok és a felelősségek teljesítését. Talán te is ismered, mert elég gyakori. Kiderült, hogy a lakosság fele találkozott már vele életében. És kicsit sem szép. A késést gyakran bűntudat, stressz és szorongás kíséri.

 

Mi a különbség a lustaság és a halogatás között?

A lustaság olyan állapot, amelyben az ember alapvetően jól van. Nem akar változtatni, így nem kíséri szorongás, amiért mást csinál, mint kellene. A halogatás viszont azoknál az embereknél nyilvánul meg, akik általában produktívak, de gyakran több feladat is leterheli őket. A halogatás tehát kellemetlen állapot.

 

Mik a halogatás okai?

A halogatás korunk jelensége, egy olyan korszaké, amely egyrészt hatalmas mennyiségű információt termel, másrészt nagy követelményeket támaszt az emberek teljesítményével szemben. Az igények növekedésével olyan készségek válnak elengedhetetlenné, mint az időbeosztás és a priorizálás. Ezen készségek hiánya halogatáshoz vezet. Személyiség szempontjából beszélhetünk például arról, hogy néhány ember nem tudja kezelni azt a frusztrációt, mikor valamit nem tud időben megtenni, vagy nem tud úgy megcsinálni, ahogy szeretné. Az ilyen emberek inkább elkerülnek bizonyos feladatokat, rövid távon jobban érzik magukat, ha úgy érzik, hogy túl nagy a kihívás.

Hogyan küzdjünk a halogatás ellen?

A halogatás leküzdésének bevált módja, ha az időgazdálkodásra és a megfelelő prioritások felállítására összpontosítunk. Mit csináljak most és mivel várjak jövő hétig? Az is jó ötlet, ha egy nagy projektet kisebb részekre osztunk. Hirtelen elengedjük félelmeinket, hogy nem tudjuk, hol kezdjük. Az is segít, ha részcélokhoz rendeljük a határidőket. Nem baj, ha a menetrend nem szigorú, de előre visz minket.

Nem kell egyedül lenned a halogatásban. Egyesítheted erőid egy pszichológussal, terapeutával, aki online segít megoldani a helyzetet.

internetinė terapija

A halogatás betegség?

A halogatás nem minősül betegségnek. Enyhébb formában, kis akarattal önállóan is fejleszthető. De ha sokáig tart, a stressz szintje is megnő. Ennek eredményeként szorongás vagy egyéb szomatikus problémák léphetnek fel. Ugyanakkor olyan következményekkel is szembesülhetünk, mint a késedelmes pénzbírságok vagy egyéb szankciók.

Ha már kialakult az életedben a halogatás szokása és a következményektől való félelem ördögi köre, ne maradj velük egyedül. Ezen túlmenően, ha aggódsz amiatt, hogy egy szeretett személyben megbízz, egy pszichoterapeuta lehet az ideális partner a számodra egy ilyen helyzetben. Ezekben az esetekben egy rövid távú terápia vagy egy egyszeri kezelés is segít az akut fázisban.

Hogyan segít a pszichoterápia a halogatásban?

A pszichoterapeuta segít elérni a “belső gyermeket”, aki szereti elkerülni a kötelességeit. A pszichoterápia segítségével megtudhatod, mire van szüksége ahhoz, hogy ne szenvedj a feladataid előtt, és megértsd ennek a viselkedésnek az okát. A pszichoterápia eszközöket is kínál a hatékony időtervezéshez. Segít abban, hogy aktiváld képességeidet, amelyeket arra fogsz használni, hogy megbirkózz minden más felelősséggel, amellyel az életben találkozni fog.

Még egy utolsó dolog: a halogatástól való megszabadulás nem azt jelenti, hogy felhagysz a kirándulással vagy az élettel, hogy elvégezd az összes feladatodat, és még hatékonyabb legyél. Éppen ellenkezőleg, egy olyan egyensúly megteremtéséről van szó, amely valószínűleg eltűnt az életedből, és a halogatás ennek kellemetlen bizonyítéka.

Egy igazi kliens története – megoldást mutatott a pszichológus a halogatásra

“Az első pszichoterápiámat édesanyám intézte. Azt mondja, nem tud nézni, ahogy otthon ülök, nem megyek sehova, vagy nem alszom egész éjjel, és nem érek rá az iskolára és a munkára, mindent az utolsó pillanatban teszek. Mindig minden sikerült, az iskolát nem nagyon élveztem, de sikerült, és még a munkahelyemen is nagyon izgultak értem. De egyre többször éreztem, hogy az élet szalad el mellettem. Irigyeltem a barátaimat a hobbijaikért, az utazásért és az új barátnőkért. Pszichoterapeutához fordultam, nem volt vesztenivalóm, csak le kellett zuhannom a kanapéra és próbálkoznom. Már akkor, az első alkalom után leírhatatlan megkönnyebbülést éreztem.

Az, hogy rábízhatjuk magunkat egy másik emberre, hogy megértsenek és ne ítéljenek el, önmagában terápia. A terapeuta és én arra koncentráltunk, hogyan szervezem az időmet, és hogy honnan tudhatom, hogy valami elveszi az energiámat, és más feltölt. Meglepetésemre ez segített a legtöbbet abban, hogy megtanultam tervezni a szabadidőmet. Mint egy varázsütésre, elhagyott a vágy, hogy elhalasszam a dolgokat. Éppen ellenkezőleg, alig vártam arra, ami előttem állt.”

Halogatás lelki okai

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés