Eljött az idő, a gyerekek felnőttek, és most elmennek, hogy maguk alakítsák életüket. Ez egy fontos mérföldkő az életben, amely különféle érzések keverékét hozhatja magával. És nem könnyű kezelni őket. Bár az a közhiedelem, hogy csak a nők tapasztalják az üres fészek szindrómát – ez egyáltalán nem igaz.

Tehát hogyan kezelheted az otthonról távozó gyerekek által hagyott érzést?
És hogyan nézzünk szembe ezzel az új életszakasszal együtt, párként?

Üres fészek szindróma tünetei

Az üres fészek szindróma nem diagnózis. Ez nem rendellenesség amelyet néhány diagram egyértelműen meghatározhat. Inkább negatív érzések együttese, amelyek akkor merülhetnek fel, amikor (utolsó) felnőtt gyermek elköltözik otthonról, amikor hirtelen nincs kivel törődni, és az, akinek a legtöbb szeretetet adtad, eltűnik a szemed elől.

Az üres fészek szindróma következtében a következőket érezheted:

 • magány,
 • szükségtelenség,
 • szomorúság,
 • mintha elvesztetted volna az életed értelmét,
 • valamiféle biztonság eltűnése.

Ez aztán tovább fokozódva lehet szorongás, depresszió, álmatlanság és egyéb problémák. Vannak, akik hirtelen ráébrednek, hogy megöregedtek, amikor gyermekeik elköltöznek, és ez a valóság nehezedik rájuk.

looking_out_of_window.jpg

Amit tapasztalsz, az teljesen rendben van

A szindróma kifejezés a patológia gondolatát hordozza. Valami normán kívülit, amit kerülnünk kell. De ezt az életszakaszt nem tudod elkerülni, és természetes, ha hatással van rád. Ez egy nagy életváltozás.

A United Students felmérése szerint a szülők 98%-a tapasztal bizonyos mértékig üres fészek szindrómát. Majdnem minden ötödik szülőnél (17%) olyan testi tünetek is jelentkeznek, mint a pánikrohamok, álmatlanság vagy a megnövekedett pulzusszám.

Teljesen rendben van, ha átéled ezeket az érzéseket. Ne fojtsd el őket. De ne hagyd, hogy a szükségesnél hosszabb ideig tartva teljesen felőröljenek. Segítünk megtalálni a kiutat.

Az üres fészek szindróma megoldása – újrakezdés

A gyermekeink távozása azért érint bennünket annyira, mert nagyon ragaszkodunk hozzájuk. A róluk való gondoskodás életünk értelmévé vált, és a szülői szerep az egész identitásunk.

Próbáld meg tehát megkérdezni magadtól, hogy ki vagy függetlenül a gyerekeidtől?

 • Mit élvezel, miben vagy jó?
 • Mivel szerettél volna mindig is foglalkozni, de a gyerekeid miatt nem volt rá időd, pénzed vagy bármilyen okból nem tudtad megtenni?
 • Milyen új dolgokat tanulhatnál?

Próbálj meg változtatni a nézőpontodon, és tekintsd ezt a mérföldkövet úgy, mint egy új fejezet kezdetét. Új lehetőségek állnak előtted, és csak rajtad múlik, hogy milyen lesz életed következő szakasza. Találj új hobbit, utazz, újíts meg régi barátságokat vagy keress újakat.

A konzolutáció vagy a pszichoterápia  is segíthet megbirkózni ezzel az életváltozással. Egy szakember megbeszéli veled a helyzetet, meghallgat, segít feldolgozni érzelmeidet és új útra terel, hogy fokozatosan kezdd el élvezni az új szituációt.

A Hedepynél kényelmes, online konzultációt és terápiát kínálunk, és több mint 150 ellenőrzött szakember közül választhatsz. Nézd meg, hogyan működik az online ülés.

Újrakapcsolódás vagy egy párkapcsolat próbája?

Amikor gyermekeid elmennek otthonról, az egy új szakasz nyílik a kapcsolatodban. De minden pár másképp éli meg ezt a változást.

Közelebb hozhat titeket egymáshoz, miközben a távozó gyerekekkel is foglalkozhattok együtt. Annyi év után újra van időd magadra, a magánéletedre is. Új terveket készíthetsz, nyaralhatsz úgy, ahogy tetszik, és nem kell kétszer vacsoráznod, hogy mindenki étkezzen.

De annyi év után újra kettesben élni, nagy próbatétel lehet.

 • Lehet, hogy mindketten másképp kezelitek a gyerekek távozását. Míg egyikőtök látja az összes új lehetőséget, a másik folyamatosan visszatekint.
 • Vagy azt tapasztalhatod, hogy az évek során teljesen elhanyagoltad a partner szerepedet, és most nehezen találtok vissza egymáshoz. A gyerekek tartottak össze, és ők hirtelen eltűntek.
 • Lehet, hogy már régóta nem éreztétek jól magatokat egymás mellett, és a gyerekek távozásával szembe kell néznetek a problémával.

hiking_eldery.jpg

Ennek számos oka lehet, és nem ritka, hogy a helyzet váláshoz vezet. Ha a gyerekek eltávozása megrendítette a kapcsolatodat, és szeretnétek újra egymásra találni,  a párterápia egy próbát mindenképpen megér.

Próbáld meg nem akadályozni a gyerekeket a terveik megvalósításában

A gyermekeid távozásától való félelem késztethet arra, hogy megpróbáld lebeszélni őket a költözésről. Sajnos ez nem járható út, és csak ronthat a helyzeten. Egy napon ugyanis ennek meg kell történnie.

Fogadd el a gyermekeid által választott időzítést, és ne próbáld meg lebeszélni őket róla (kivéve persze, ha bajuk esne). Ha támogatásra találnak nálad, továbbra is szívesen fordulnak majd hozzád és bíznak benned.

Ajánlj fel segítséget, de hagyd, hogy maguk alakítsák ki az életüket. Talán emlékszel, milyen volt, amikor elmentél otthonról. Próbálj belehelyezkedni a helyükbe, és osztozz velük az újrakezdés örömében. A kapcsolatotok még korántsem ért véget, csak megváltoztatja a formáját.

Ebben a változásban támogatást mindig találhatsz a Hedepynél. Nem kell egyedül megoldanod mindent. Gyere és nézd meg, hogyan működik a konzultáció és a pszichoterápia, és hogyan segíthet neked is.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna