Az ember lehet egyedül, miközben nem érzi magát magányosnak. De fordítva is lehetséges. A szeretteinkkel való kapcsolattartás még soha nem volt ilyen egyszerű. A technológiai fejlődés, az utazási lehetőségek és az életkörülmények javítása növelte rugalmasságunkat és mobilitásunkat. Ennek ellenére az emberek minden eddiginél elszigeteltebbek, egyedül élnek, vagy (bár emberekkel körülvéve) magányosak. A pszichológiai segítségnyújtás lehet a kiút ebből.

Mi a különbség a magány és az egyedüllét között?

Bár a magány és az egyedüllét szavak hasonlóak, teljesen eltérően érzékeljük őket. Míg az egyedüllét önként vállalt állapot, amely gyakran hasznos és enyhítő lehet, a magány káros, és hosszú távon mentális és fizikai problémákhoz vezethet.

Hogyan lehet legyőzni a magányt?

Ha szorongunk, mert magányosnak érezzük magunkat, jó ötlet lehet kéznél tartani néhány praktikát, amivel jobban érezhetjük magunkat. Készíthetsz egy listát azokról a dolgokról, kapcsolatokról és tevékenységekről, amelyek általános örömet okoznak, és vészhelyzet esetére magaddal viheted mindenfelé. Óvakodj a közösségi médiától, amely azt a benyomást kelti, hogy nem vagyunk egyedül, de épp rontja az állapotunkat. Ellenben egy séta a friss levegőn, egy telefon egy baráttal vagy egy kellemes zene segíthet. Ha azonban huzamosabb ideig magányosnak érzed magad, akkor ez rögzülhet, és ezért hasznos lehet szakember segítségét kérni.

Magány és depresszió, hogyan lehet időben megállítani?

Vannak napok, amikor nincs kedvünk senkihez, és egyedül kell lennünk. Ám amikor azon kapod magad, hogy napokig vagy hetekig nem beszélsz másokkal, nincs erőd felvenni a telefont és felhívni valakit, akkor itt az ideje beismerni, hogy valami nem stimmel veled. Az online konzultácó erőszakmentes lépés lehet állapotod javítására.

Hogyan kezeljük a magányt egy kapcsolatban?

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy minden rendben van. Van kapcsolatod, megérted a párodat. Ennek ellenére néha olyan állapotba kerülhetsz, amikor boldog életed ellenére szomorúnak és egyedül érezed magad. Ilyenkor elszigeteljük magunkat másoktól és bezárjuk magunkat. Ha úgy érezzük, hogy párunk nem ért minket, és nem tudja, mi történik velünk, akkor jó, ha elkezdünk beszélgetni erről a párunkkal. A konzultáció biztonságos hely lehet egy ilyen beszélgetéshez is, különösen akkor, ha az otthoni kísérletek szükségtelen konfliktussal végződnek.

Magányosság válás után – hogyan lehet kilépni belőle?

A válás egy nagyon megterhelő életesemény, amely különféle problémákkal, köztük a magány érzésével jár. Nem csoda, hisz pároddal sokáig éltetek együtt, sok mindent csináltatok együtt, és hirtelen ott maradtál, hogy mindent egyedül csinálj. Megnyugvást jelenthet ráébredni, hogy ez csak átmeneti állapot. Annak érdekében, hogy a lehető leginkább elkerüljük a kétségbeesésbe torkolló helyzeteket, fontos, hogy megtervezzük a napunkat, vegyük elő hobbijainkat és találkozzunk más emberekkel. Ez segíthet túllendülni az első heteken, és hamarosan újrakezdheted boldog életed.

Hogyan segíthet a pszichológus a magányban?

A pszichológus biztonságos teret teremt, amelyben megértést és támogatást találhatunk ahhoz, hogy megbirkózzunk azzal a helyzettel vagy állapottal, amelyben vagyunk. A szakértővel való kapcsolatfelvétel önmagában nemcsak azonnali enyhülést jelenthet, hanem a hosszú távú együttműködés segíthet az embernek olyan stratégiák és szokások kialakításában, amelyek a jövőben megelőzhetik a hasonló helyzeteket.

Egy kliens valódi története, arról hogyan segített neki a terápia:

“Mindig is élveztem a szórakozást. A barátaimmal rendszeresen elmentünk röplabdázni és a kollégáimmal jártam a pénteki koncertekre. Imádtam a kis lakásomat, mígnem az irodám és tulajdonképpen az életterem lett belőle. Minden pillanatban. Hála az rendelkezéseknek otthoni munkavégzésről és egyéb intézkedéseknek, a munkamorállal gyütt elvesztettem a teljes rutinom, amit megszoktam. Először jöttem rá, hogy egyedül vagyok. Az első online terápia során már ígéretes tanácsokat kaptam arra, hogyan kezeljem ezt az egészet, és a végén rájöttem, hogy bár egyedül élek, soha nem töltöttem igazán időt magammal. Végül a többiekkel való kapcsolatomat gazdagította a legjobban.”

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna