Hogyan segíthet a pszichológiai konzultáció és a terápia a lelki problémák okozta betegségeken?

Furcsán hangozhat, ha a magas vérnyomást vagy a húgyúti gyulladást pszichológus kezeli. Ha azonban megvizsgáljuk a velünk kommunikáló testünk tüneteit, elkezdhetjük megérteni, mit is akar valójában a testünk közölni velünk. A konzultáció és a terápia egy olyan eszköz, amely bátorságot ad testünkre hallgatni.

Mi a pszichoszomatika?

A pszichoszomatika egy olyan terület, amely felismeri a pszichénk és a test közötti összefüggéseket. A pszichét úgy képzelhetjük el, mint egy hatalmas teret, amely magában foglal mindent, amit gondolunk vagy átélünk, tapasztalatainkat. Mindent elraktároztunk benne, még ha nem is gondolunk rá, vagy nem is emlékszünk rá. Ráadásul, ha az ilyen élmények fenyegetőek (extrém stresszt okozhatnak szervezetünkben), akkor a harmónia megőrzésére irányuló vágyunk elnyomhatja ezeket az élményeket. Ebben a pillanatban a test aktiválódik, és annál erősebben reagál, minél jobban ellenállunk a természetes késztetésnek.

 

Melyek a leggyakoribb pszichoszomatikus betegségek?

Az egyes betegségek eredete, kialakulása és lefolyása különböző mértékben összefügg pszichénkkel. Ugyanakkor minden betegség visszamenőleg hatással van életünkre minden szintjén (testi, lelki, szociális és lelki). Gyakori például a különböző testrészek fájdalma (migrén, végtag-, ízületi fájdalom, fájdalmas mozgás, fogfájás stb.). A krónikus pszichoszomatikus betegségek közé tartozik az asztma, a rheumatoid arthritis, az atópiás ekcéma, az allergia vagy a Crohn-betegség. Az egyes szervrendszerek (szívbetegségek, gyomor-bélrendszeri betegségek vagy pszichoszomatikus szexuális problémák) szintén érintettek lehetnek. Az, hogy a test melyik része mutat tünetet, összefügghet a funkciójával, de szimbolikus hasonlósággal is, amely egy adott emlékhez vagy korábbi tapasztalathoz köthető.

Mi a pszichoszomatikus betegségek oka?

Előfordulhat, hogy a legrosszabbkor lettél rosszul. Csak egy banális vírusra van szükséged, amely egy hétre megszakítja a munkafolyamatod. A pszichoszomatika nyelvén szólva megmenekültél attól az elviselhetetlen nyomástól, amelyet magadra gyakorolsz, vagy hagytad, hogy ez hatással legyen rád. Más szervekhez és szervrendszerekhez hasonlóan az immunitás is érzelmeink hatására működik, gyengüléséért a stressz is lehet a felelős. A pszichoszomatikus betegségek oka gyakran belső konfliktus. Ez annak az eredménye, amit kívánunk és amit elvárunk magunktól (amilyennek lennünk kell). Ebben a példában ez lehet a vágy, hogy újra gyerek legyél, és egy ideig ne kelljen semmit sem csinálnod. Ez ütközik a félelemmel, hogy mi lesz, ha nem fejezel be mindent, ami a tányérodon van.

internetinė terapija

Honnan tudhatod, hogy a betegséged pszichoszomatikus eredetű?

Lehet, hogy évek óta szenvedsz a fejfájástól. Szenvedéseid néha súlyosbodnak, máskor pedig látszólag alábbhagynak. Az évek során számos vizsgálaton estél át, mindig negatív eredménnyel. Még magadban is kételkedhetsz. Teljesen egészségesnek kellene lenned. Tehát honnan ered a makacs fájdalom? A pszichoszomatikus betegség jellemző vonása, hogy hosszabb ideig tart (krónikus), tünetei időnként enyhülnek, hogy később felerősödjenek, és a szakorvosi vizsgálatok gyakran nem adnak magyarázatot. De a pszichoszomatikus betegség ennek az ellenkezője is lehet. Az első dolog, ami felbukkan, lehet egy tünet, anélkül, hogy ezt magunk tudatosan megtapasztalnánk. Például egy rákos megbetegés vagy meddőség.

 

Hogyan kezelik a pszichoszomatikus betegségeket?

A pszichoszomatika összetett terület. A speciális rendelőkben egy szakértői csapat áll a kliens rendelkezésére, amely orvosból, pszichológusból és gyógytornászból áll. Céljuk, hogy olyan átfogó ellátást nyújtsanak a személynek, amely lehetővé teszi a betegség teljes összefüggésében való megragadását, és a vele való továbbdolgozást, hogy megértsék annak eredetét és fejlődését.

Ez egy hosszú távú folyamat, melynek lényege, hogy pontosan azokat a változtatásokat hajtsd végre az életedben, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy tudatosan és saját szükségleteidnek megfelelően haladj a gyógyulás felé.

Hogyan segíthet a pszichológus a pszichoszomatikus betegségek kezelésében?

A pszichológus segít összekapcsolni a kliens élettörténetét testi lényével. Ha érzelmi sérülések járják át az életedet, és úgy érzed, hogy folyamatosan ébernek kell lenned a másokkal való kapcsolatodban, akkor szervezeted ezt arra használja fel, hogy zsírt raktározzon le, és olyan védőpáncélt hozzon létre, amely biztonságos távolságot képez közted és környezeted között. Az élettörténeten keresztüli összefüggések keresése megnyitja a megfelelő lehetőségeket a változáshoz. Ebben az esetben a kliens valószínűleg kapcsolati képletekkel és önértékeléssel foglalkozna. Egy kliens kapcsolatai a szakemberrel való kapcsolatában is megmutatkoznak, az ő egyik feladata, hogy segítsen a kliensnek betekinteni ezekbe. A folyamat egyéb eszközei közé tartoznak a testorientált technikák, például az autogén tréning, a testérzékelési terápia vagy a fókuszálás. Az online pszichoterápia és konzultáció is hasonló lehetőségeket kínál a pszichoszomatikus betegségek kezelésére.

Egy kliens valódi története, és hogy hogyan segítette őt a terápia:

„A hátproblémáimmal kezdődött. Az orvosok az évek során végigkísértek, senki sem tudta megtalálni az okát ismétlődő fájdalmaimnak. Egy orvos azt javasolta, hogy forduljak pszichológushoz. Tiltakoztam, mert nem voltam őrült, de nem volt más választásom. A terápia során megértettem, hogy túl sokat vállaltam magamra, és ez a hátammal kapcsolatos problémákban is megmutatkozott. Amikor jön a fájdalom, már tudom, hogy lassítanom kell. A terapeuta olyan relaxációs technikákat mutatott meg, amelyek segítségével levezethetem a stresszt és megelőzhetem a fájdalmat.”

Próbáld ki a pszichológiai konzultációt videohíváson keresztül

Vess egy pillantást a pszichoszomatikára specializálódott szakemberekreterapeutákra
Váczi Alexa (3000+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS ÉNKÉP KAPCSOLATOK FÜGGŐSÉG
Ellenőrzött szakmai képzés
„A hajó nem süllyed el, ha víz veszi körül. Akkor süllyed el, ha a víz a belsejébe jut. Ne amiatt aggódj, ami körülötted van. Azzal törődj, ami benned zajlik.“
17 900 HUF / ülés
Gerhes Borbála (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK MAGÁNY ÉLETESEMÉNYEK
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nem a kríziseinkkel van a probléma, hanem azzal, hogy nem megfelelően dolgozzuk fel őket.“
11 900 HUF / ülés
Sárga Noémi (3000+ óra gyakorlat)
KAPCSOLATOK SZÜLŐSÉG STRESSZ KIÉGÉS
Ellenőrzött szakmai képzés
„A klienseimet abban segítem, hogy megtalálják belső erőforrásaikat az önmagukkal folytatott munka során, hogy egy kiegyensúlyozottabb életet élhessenek testileg és lelkileg.“
17 900 HUF / ülés

Segítségkérésen gondolkodsz?

Ebben az esetben egy próbát megér