Az állandó viták, a vádak, a fojtogató hangulat. Vajon mit csinálsz rosszul? Nem könnyű beismerni, hogy mérgező kapcsolatban élsz, de mély traumát okozhat. Gyere, és tudd meg, hogyan lehet felismerni egy mérgező kapcsolatot, lehetséges-e még megmenteni, és hogyan lehet kilépni belőle, ha annak jött el az ideje.

Mi az a mérgező kapcsolat?

A mérgező szót lecserélhetnénk az egészségtelen vagy a működésképtelen kifejezésre is. A mérgező kapcsolat magában hordoz sok negatív érzelmet, konfliktust és destruktív viselkedési mintákat, mint a manipuláció, megaláztatás, versengés és ellenőrzés. A negatív pillanatok felülmúlják a pozitívakat, és úgy tűnik, hogy a kapcsolat kiszívja az energiádat. Nem tudsz teljesen ellazulni a partnered mellett. Egy mérgező kapcsolat megrendítheti önértékelésed, és mély traumát okozhat.

Dr. Lillian Glass, pszichológus és író, Toxic people (mérgező emberek) című könyvében,  a mérgező kapcsolatot így írja le: “minden olyan kapcsolat, amelyben az emberek nem támogatják egymást, ahol konfliktusok vannak, és ahol az egyik megpróbálja aláásni a másikat, ahol verseny van, ahol tiszteletlenség és összetartás hiánya van.”

toxic_relationship3.jpg

Hogyan lehet felismerni a mérgező kapcsolatot – a fő jelek

Ha valaki toxikus a munkahelyén, azt könnyen felismerjük. De ha egy partnerről van szó, akkor a szerelem jön képbe, és mindent összemos.

A mérgező kapcsolat jelei lehetnek:

 • manipuláció
 • ellenőrzés
 • bizalmatlanság
 • zsarolás
 • megaláztatás
 • versengés
 • állandó hibáztatás
 • túlzó és érzéketlen kritika
 • figyelmen kívül hagyás
 • érzelmekkel és érzékenységgel való visszaélés

De tudod mi a probléma? Hogy több évnyi mérgező kapcsolat után könnyen megszokjuk az ilyen viselkedést. Már nem igazán látható a baj, és az lesz az új normális.

toxic_relationship2.jpg

Nem akarom elhagyni őt. Megmenthető egy mérgező kapcsolat?

Tudod már, hogy mérgező kapcsolatban élsz, de szeretnéd meggyógyítani? Néha lehetséges, de az erőfeszítésnek kölcsönösnek kell lennie. Sajnos te magad nem tudod igazán megváltoztatni a partnered. Mindkettőtöknek el kell ismernie, hogy problémátok van, és együtt kell dolgoznotok a kapcsolaton. Ismerd be hibáid, legyél igazán őszinte önmagadhoz, és ideális esetben kérj szakmai segítséget. A párterápia elfogulatlan perspektívát ad, és segít megtalálni a harmóniát a kapcsolatodban.

“Évek alatt felgyűlt konfliktusokat, berögzült dinamikákat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, de még feltérképezni sem. Ezért van az, hogy a terápiák eleje sokszor információátadásról szól, amiben a terapeuta igyekszik minél pontosabb képet kapni arról a helyzetről, amiben éppen a pár van. Ha megvan a bizalom a folyamatban és a motiváció a változásra, az előbb-utóbb be fog következni, de legritkább esetben 1-2 alkalom után.”
 Sziveri Zsófia
Sziveri Zsófia

Mikor van itt az ideje, hogy véget vessünk egy kapcsolatnak?

Csak a nyílt kommunikáció fogja megmondani, hogy a kapcsolat megmenthető-e, vagy ideje távozni. Szívből-szívbe kell majd beszélgetni.

De próbáld meg nem a partneredet hibáztatni. Beszélj saját érzéseidről és szükségleteidről. Gondolj arra, hogy milyen konkrét viselkedés bánt téged, gondolj konkrét helyzetekre, amelyeket megemlíthetsz, hogy egyértelmű legyen, miről van szó.

És ha a beszélgetés minden erőfeszítés ellenére sem megy jól? Ha a partnered hibáztat, lekicsinyli az érzéseidet, vagy nem is akar beszélni veled, akkor egyértelmű jeled van. Fájdalmas lépni, de egy mérgező kapcsolat idővel mentálisan tényleg tönkretenne.

Fontos, hogy ne hagyd magad meggyőzni arról, hogy csak magadnak torzítasz, vagy hogy ez a te hibád. Ez csak az egyik a manipulációs technikák közül, a gázlángozás.

Az érzéseid számítanak, függetlenül attól, hogy helyesnek és ésszerűnek tűnnek-e valaki más számára, vagy sem. Megérdemled a tiszteletet és a szeretetet.

toxic_relationship1.jpg

Hogyan lehet elhagyni a kapcsolatot egy mérgező személlyel?

Nagyon szeretnénk egy univerzális útmutatót adni a mérgező kapcsolatból való kijutáshoz. De minden kapcsolat más, és sok változójuk van. Az igazság az, hogy a távozás sokszor nehéz, mert egy mérgező kapcsolatban általában csak egy fél akar szakítani.

De ezek azok az alapvető lépések, amelyeket jó megtenni, bármi történjék is:

 • Hozz határozott döntést a változtatás mellett: Valld be magadnak, hogy a kapcsolatod nem működik, és mindent megtettél. A saját érdekedben el kell menned.
 • Hozz létre egy támogató hálózatot: Mondd el döntésed családodnak és közeli barátaidnak, kérjen segítséget egy pszichológustól. Ne legyél egyedül.
 • Készíts tervet: Valószínűleg döntened kell a lakhatásról, a közös autóról vagy a gyermekfelügyeletről. Tervezd meg a megoldást úgy, hogy semmi sem késztet arra, hogy egy lépést is meghátrálj.
 • Védd magad a reakcióktól: A partnered megpróbálhat meggyőzni, manipulálni, kiakasztani. Gondold át, mit tennél egy ilyen helyzetben.

A mérgező kapcsolat elhagyása nehéz lehet, és hegeket hagyhat a lélekben. Ne félj szakember segítségét kérni, hogy valódi támogatást kapj egy ilyen nehéz időszakban. A pszichológus segít rendezni gondolataid, és megtalálni az erőt egy fontos lépés megtételéhez. Ott lesz, hogy átvészelje veled ezt a nehéz időszakot.

Tölts ki egy 5 perces tesztet, amely alapján a három legmegfelelőbb szakembert ajánljuk neked. Néhány napon belülre lefoglalhatod első online ülésed is.

Ne legyél egyedül

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

A konzultáción, terápián gondolkodsz?

Mindenképpen érdemes kipróbálni
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna