Hogyan segíthet a pszichológus a depresszió leküzdésében?

Akár teljes életmódváltásra van szükség a depresszió leküzdéséhez, akár csak több pihenésre vagy egy nagy utazásra, a szakember hatékonyan segíthet. A depresszió az egyik legjobban kezelhető mentális betegség. Ne maradj egyedül vele!

Mik a depresszió tünetei?

A depresszió a hangulatzavarok csoportjába tartozó betegség. A leggyakoribb megnyilvánulása a hangulat romlása, a fáradtság és a korábban élvezett dolgok iránti érdeklődés elvesztése. Depresszióról akkor beszélünk, ha az állapot legalább 2 hétig vagy tovább tart. A depressziót gyakran alvászavarok, testsúly- és étvágyváltozások kísérik, és előfordulnak önvád vagy kétségbeesés gondolatai is.

Mi a különbség a depresszió és a rossz hangulat között?

A rossz hangulat, szomorúság az egészséges ember pszichéjének természetes velejárója. De ha úgy érzed, hogy ez szokatlanul sokáig tart és már az életminőséged rovására megy, akkor ezek lehetnek a depresszió első jelei. Ebben a szakaszban a terapeutával való beszélgetés megkönnyebbülést jelenthet, és segíthet könnyebben eligazodni egy nehéz helyzetben.

Honnan tudhatom, hogy depresszióban szenvedek?

A megbízható diagnózist mindig szakember állítja fel, leggyakrabban klinikai pszichológus, pszichiáter, de sokszor háziorvos is lehet. Pszichológiai tesztek és egy interjú alapján állítják fel a diagnózist, és megbeszélik a megfelelő kezelést a klienssel. Enyhe nehézségek esetén önmagában a pszichológiai konzultáció is segíthet, de előfordulhat, hogy gyógyszeres támogatásra van szükség.

Jaké jsou příznaky deprese

Hogyan kezelik a depressziót? Segíthetek magamon?

A depressziót leggyakrabban gyógyszerekkel (általában antidepresszánsokkal), pszichoterápiával vagy a kettő kombinációjával kezelik. Ha a depresszió első jeleit érzed, és szeretnél tőle megszabadulni, de még nincs lehetőséged szakemberhez fordulni, javasoljuk, hogy próbáld ki a következőket:

 

1. Rendezd az alvás-ébrenlét ciklusodat!

Alakíts ki olyan napirendet, amelyet folyamatosan és következetesen tartani tudsz. Ez segít a hormonális egyensúly helyreállításában.

2. Bízd magad egy szeretett személyre.

Egy meghitt beszélgetés megszabadíthat a nyomasztó magány érzésétől, a másik személy a támogatáson kívül minden bizonnyal teret is ad az elméd csendjében elviselhetetlennek tűnő gondolatok rendezésére. Hasonló szolgáltatást nyújt majd egy online terapeuta, aki igazán rövid időn belül a rendelkezésedre áll,  emellett kapcsolatba lép olyan szakemberekkel is, akik közvetlenül ezekre a konkrét mentális problémákra specializálódtak és be tudnak avatkozni, ha az egészséged érdekében szükséges.

 

3. Próbálj ki egy feszültséglevezető mozgásformát vagy menj el egy kellemes masszázsra

Ahogy az elme hat a testre, úgy a test is az elmére. Érzékszerveid kellemes stimulálásával a depressziót kísérő lelki feszültséget is oldhatod. Az interneten számos irányított relaxációt vagy autogén tréninget találhatsz, de kényeztetheted magad aromaterápiával vagy neked kellemes fizikai aktivitással, sporttal, kirándulással is.

 

Mi az a szülés utáni depresszió?

A depressziót a szülés után a nők is átélhetik, még azok is, akik eddig lelkileg kiegyensúlyozottnak érezték magukat, és nem szenvedtek jelentős hangulati ingadozást. Az egyik lehetséges ok a nemi hormonok megváltozott szintje, jelen esetben az ösztrogéné. Az ösztrogén a szülés után meredeken csökken, és a következő szoptatási időszakban szintje tovább ingadozik. A kölcsönhatás tehát növeli a depressziós állapotok kockázatát a biokémiai folyamatok szintjén.

Egyéb kiváltó okok közé tartozik a cirkadián ritmus zavara és általában az alvás rendjének felborulása. Ebben az időszakban a nők egyik napról a másikra elveszítik a nyugodt alvás lehetőségét és teljes napi rutinjuk megváltozik, a baba szükségleteihez igazodik.  A társadalmi elszigeteltség is stresszes lehet sok nő számára. Pszichológiai szinten a depresszió gyakran felerősíti a tanult gondolkodásmódokat, az úgynevezett kognitív mintákat, amelyek egyike lehet például a hiedelem: “A segítségkérés a gyengeség jele.”. Egy észrevétlen tudatalatti mondat a mentális és fizikai kimerültség szélére sodorhatja az embereket.

Egy depressziós kliens igaz története – hogyan segített a pszichoterápia

“Minden tavasszal hasonló hangulat kerített hatalmába. Kimerültnek és élettelennek érzem magam. Általában a sok alvás, az elvonulás és a magány segített. Idén azonban ez nem volt elég. Hetek szaladtak, és egyre rosszabbul éreztem magam. Fokozatosan azt vettem észre, hogy gondot jelent kilépni a lakásból. Nehezen mentem munkába, gondot jelentett elmenni kirándulni, szórakozni, még bevásárolni is csak a legszükségesebb esetben mentem. Ráadásul a családom előtt úgy tettem, mintha minden rendben volna. A terápia során volt egy döntő pillanat: ráébredtem, hogy az életemet teljesen felesleges feladatokkal töltöttem meg, túl sokat dolgoztam és kevés figyelmet fordítottam arra, hogy kikapcsolódjak, feltöltődjek. Mióta tudatosan dolgozom ezen és az időm jobb beosztásán, sokkal boldogabb és elégedettebb vagyok”

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés