Hogyan segíthet a stressz leküzdésében a pszichoterápia

A stressz életünk része volt és lesz. A fő szerepe igen nemes – megvéd minket. De mi van akkor, ha átveszi az irányítást és többet árt egészségünknek, mint amennyit használ? Ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A vele való küzdelem csak rövid távú nyereséget hoz, bölcs dolog inkább figyelni rá. Okainak megértése nemcsak az egészségünkre gyakorolt ​​hatásainak enyhítésében segít, hanem gyakran az önmagunkhoz való viszonyunk megváltoztatásában is.

Mi a stressz pontosan?

A stressz a veszélyhelyzetben lévő személy természetes reakciója. Mentális szinten is hat (az ember izgalmat él át, ami nagyobb teljesítményhez vezet, mely később kimerültségig szorongásig fajulhat) és fizikai szinten is (a hormonoknak köszönhetően megemelkedik a légzés- és pulzusszám, a vérnyomás és az izmokba áramló vér mennyisége). A probléma az, hogy ha a stresszes helyzet túl sokáig tart, akkor a szervezet kimerül. Ezzel kapcsolatban tartós vagy krónikus stresszről beszélünk.

 

Milyen egészségügyi következményei vannak a hosszú távú stressznek?

Mindenki megtapasztalja a stresszt, de másképp éli meg és másképp reagál rá. Emiatt különböző nyomokat is hagy egészségünkön, ha hatása túl sokáig tart, vagy ha túl intenzív.


A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a szív- és érrendszeri és emésztési problémák, amelyeket tapasztalhatunk például szívdobogás, mellkasi fájdalom, hasi fájdalom vagy hasmenés formájában. A stressz pszichoszomatikus megnyilvánulásai is gyakoriak különféle formákban, a bőrkiütésektől a szexuális és reproduktív problémákon át az álmatlanságig vagy a hajhullásig.

Hogyan lehet megszabadulni a stressztől? Hogyan lehet megtanulni kezelni a stresszes helyzeteket?

Ha már szenvedsz a stressztől (iskolai, munkahelyi stressz), és szeretnél megszabadulni tőle, javasoljuk, hogy tested és elméd szintjén is igyekezz tenni valamit. Ha szeretnéd valóban hatékonyan felszámolni a stressz hatását, érdemes szakembert bevonni a folyamatba.

A testorientált technikák közé tartozik a légzés – sok ember úgy találja, hogy túl felületesen lélegzik, vagy nem használja a teljes mellkast és hasat. Kipróbálhatsz valamilyen relaxációs formát, vagy összpontosíthatsz a mozgásra. Az elmével való munka gyakran összetett dolog, de el lehet kezdeni például azzal, ha napi egy órát kizárólag önmagadra fordítasz.

.

hedepy-david-3-w

Van-e összefüggés a stressz és a hasnyálmirigy-gyulladás között?

A kutatás és a klinikai gyakorlat megerősíti az összefüggést. Ellentétben a rövid távú stresszel, amely megvédi a hasnyálmirigyet a gyulladástól, a hosszú távú stressz kockázatot jelent. A hasnyálmirigyet sűrű ideghálózat fonja át, amely érzékeny a stressz hatására a szervezetben termelődő hormonokra. Ha túlterhelődik, akkor megnő a gyulladás kockázata.

Hogyan segíthet a pszichoterápia a stressz kezelésében?

A pszichoterápia lehetővé teszi, hogy lelassulj és figyelmedet a stressz valódi okaira összpontosítsd. A probléma gyakran a napi kötelezettségek álcájában rejtőzik. A szakember segít megnevezni őket, és olyan készségekkel ruház fel, amelyek jó segítőtársak lesznek, amikor csak szükséged van rájuk. Az online terápia előnye, hogy nehéz helyzetekben is gyorsan elérhető, amikor nehéznek érzed elhagyni a lakást, vagy amikor túl sok tennivaló borít el és okoz feszültséget.

 

Hogyan csökkentsük a stresszt és mik a megelőzési lehetőségek?

A stressz megelőzésére minden ismert klisé érvényes – megfelelő testmozgás, elegendő alvás és kiegyensúlyozott étrend. De ha többet akarsz tenni magadért, lassíts, vedd észre, hogy mit teszel, mit gondolsz és mit tapasztalsz. A stressz mindig utolér, ha túl gyakran feszegeted a határaidat.

Egy stresszel küzdő kliens igaz története – hogyan segített a pszichoterápia:

„Mindent megtettem, és sok követelményt támasztottam magammal szemben. Ez káoszhoz vezetett a napi beosztásomban és természetesen nagy stresszhez. A terápiában azon dolgoztunk, hogy megtaláljuk, miért van olyan igényem, hogy mindig elfoglalt legyek és megfejtsük, miért nem tudok pihenni. A terapeuta abban is segített, hogy napirendet szabjak a tevékenységekhez és találjak időt a kikapcsolódásra. Meglepő módon most még hatékonyabb vagyok, mint amikor nyomás alatt voltam – ezáltal még több időm van a pihenésre.”

Stresszkezelés

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés