Milyen hatással vannak ránk a testvérkapcsolatok, és mit tehetsz szülőként, hogy segíts gyermekeidnek?

Gyakran küzdünk azzal, hogy szüleink nevelése hogyan formált minket. A testvéri kapcsolatok azonban ugyanolyan jelentős mértékben alakítanak bennünket. Ahogy a születésünk sorrendje is hatással van ránk.

Milyen szerepet játszanak a testvérkapcsolatok személyiségünk formálásában, és mit tehetsz szülőként, hogy segíts gyermekeidnek megtalálni az utat hozzád?

Személyiségünket születési sorrendünk is alakítja

Minden gyermeknek egyedi kapcsolata van a testvéreivel szemben, és ez befolyásolja, hogy kivé válunk felnőttként. Az alábbiakban minden típusú testvérkapcsolatot megvizsgálunk, az elsőszülöttektől az egykékig.

A testvér születése nehéz az elsőszülöttek számára

Gyakorlatilag egyik napról a másikra osztoznunk kell a szülőkön a testvér érkezése után. Féltékenység és a figyelmen kívül hagyottság érzése alakulhat ki. Ezek az érzések akkor a legerősebbek, amikor az elsőszülött egy-hét évvel idősebb csak a testvérénél. Ezért kiemelten fontos, hogy felkészítsük a nagyobb gyereket a testvérre. Hogyan?

Személyiségünket születési sorrendünk is alakítja
  • Oszd meg gyermekeddel azt az izgalmat, hogy testvére lesz a terhesség alatt. Engedd meg neki, hogy megsimogassa a növekvő pocakod, vagy megvizsgálja az ultrahangfelvételeket.
  • Ha a gyermek egy kicsit idősebb, vond be az új babafelszerelések döntéshozatali folyamatába. Hova kerüljön a pelenkázóasztal és a kiságy? Milyen legyen a színük?
  • Válogass a régi játékok között, amelyek túl babásak nagyobb gyermeked számára, és helyezd őket a babadobozba. De csak azokat, amelyeket az idősebb testvér szeretne továbbadni a testvérének.
  • Fogadd el a segítséget a nagyobb gyermektől a szülés után, és mindig dicsérd meg. Hagyd, hogy néhány pillanatig álljon a kiságy mellett, mielőtt másba kezdenél.

 

Mivel időnként öccsükről vagy húgukról kellett gondoskodniuk, az idősebb testvérek általában felelőségteljesebbek. Ők szívesen vállalják a vezetői szerepeket is. A szülők ezzel szemben gyakran magas elvárásokat támasztanak gyermekeikkel szemben, és saját szükségleteiket vetítik ki rájuk. Kiváló tanulók, de perfekcionisták is válhatnak belőlük, akik magas elvárásokat támasztanak a körülöttük lévő emberekkel szemben.

A másodszülött testvér versenyez

A második gyermek az életet egy versenynek tekintheti és gyakran megpróbálja lehagyni az elsőt. Felnéz rá, és meg akar tanulni mindent, amit ő tud. A harmadik gyermek születése után azonban nehéz forgatókönyv elé néz. Igyekszik utolérni a legidősebbet, miközben megtartja helyét a legfiatalabbhoz képest. Ő az, akinek a leginkább kell alkalmazkodni és visszahúzódni.

Irigyelheti az idősebb testvért az életkorából fakadó előnyökért, a fiatalabbat pedig a gondoskodásért és figyelemért, amit kap.

A másodszülötteket néha “szendvics babáknak” nevezik. Gyakran sikerül elkerülniük szüleik figyelmét. Ennek ellenére vagy épp ezért nagyobb valószínűséggel lesznek függetlenek és szociális készségeik fejlettek. Nem okoz gondot nekik a másokkal való boldogulás, és gyakran tapintatosak, könnyebben megtalálják a helyüket az életben.

A másodszülött testvér versenyez

A legfiatalabb testvér

Gyakran elkényeztetettnek és nehezen kezelhetőnek gondoljuk őket, de ez nem feltétlenül van így. Hajlamosak lehetnek azonban a ravaszságra és másokat hibáztatni. A szülők gyakran meleg, elfogadó környezetet biztosítanak számukra, de idősebb testvérek is gondoskodnak róluk. A nagyobb testvérek nem fogadják el, ha a legfiatalabb másokat vádol és hibáztat.

Mivel mind a szülők, mind a testvérek vigyáztak rájuk, a legkisebb gyerekek hozzá vannak szokva mások törődéséhez és figyelméhez. Ennek eredményeként nehezebben vállalhatják a felelősséget. A másik oldalon gondtalanok és jól kijönnek másokkal.

A legfiatalabb testvér

Az egyke gyerekekkel kapcsolatos megbélyegzés

Aki egyke gyermekként nőtt fel, annak nehezebb lehet, hogy beolvadjon és új barátokat találjon. Ez gyakran felnőttkorig tart. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy egy egyke gyermek is a lehető leggyakrabban érintkezzen más gyerekekkel.

Van még sok tévhit, ami az egykékre vonatkozik, amik megnehezíthetik az életüket. A gyakori sztereotípiák közé tartozik, hogy elkényeztetettek vagy hogy általában rossz a kapcsolatuk a szülőkkel. Persze ez lehetséges, de minden a nevelésen múlik. Az egykéket el lehet kényeztetni, ha a szüleik túlzottan védelmezőek, de meglehetősen függetlenek is lehetnek, mert nincsenek testvéreik, akik „mögé sorolódnának”.

Érdekes módon a pszichológusok a hét vagy több éves korkülönbséggel rendelkező testvéreket is egyke gyerekeknek tekintik.

 

Befolyásolhatjuk a gyerekek interakcióját?

Az interperszonális kapcsolatok kémiája határozza meg, hogy a gyerekek kötődnek-e egymáshoz, és kialakul-e valamilyen mértékben testvérszeretet. Azonban a család kapcsolati és kommunikációs dinamikái is meglehetősen jelentősek.

A negatív hatások közé tartozik:

  • Az egyik testvért jobban kiemelik, mint a másikat. A kisebbik lány például „mami kislányává” válik, míg a nagyobbik fiú „egyszerűen rosszul lesz és bajt okoz”.
  • A „sebezhetőbb” fiatalabb gyermek igényeinek túlbecslése az idősebb gyermek „kevésbé sürgős” szükségleteinek rovására. Hisz ő képes kezelni a gondokat.
  • A különböző nemű gyerekekkel való eltérő bánásmód, valamint az „egyenlőség” mindenkori biztosításának vágya. Például, amikor csak a lánya kell, hogy segítsen a konyhában.

 

Meglepő módon még testvérként sem ugyanazt tapasztaljuk a szüleinktől. Az elsőszülött gyermekek szülei még mindig alkalmazkodnak új szerepükhöz, és megtanulják, hogyan kell benne funkcionálni. Ennek eredményeként mindig aktuális tapasztalataik szemüvegén keresztül közelítik meg a gyermeknevelést.

A gyerekek a saját pszichológiai állapotunkat is tükrözik

A gyerekek kapcsolat kapcsolatait befolyásolja a szülő-gyermek rendszerben uralkodó (disz)harmónia. Ez nem csak a partnerünkkel való kapcsolatunkról szól, hanem a tágabb családi vagy szakmai kapcsolatokról is. A gyerekek észreveszik ezt, és könnyen beépítik saját életükbe.

Szülőként nagyon fontos, hogy ne hagyjunk megoldatlan vitákat, fogadjuk el a múltunkat, és hogy jó kapcsolatokat ápoljunk. Dolgozz a gyerekkori “félelmeiden” és a jelenlegi gondjaidon és konfliktusaidon egyaránt.

Szülőként nem tudod teljesen irányítani gyermekeid sorsát, de pozitív példát mutathatsz nekik, amely mintaként szolgálhat számukra az életben. 

testvérszerelem

Az első lépés az egészséges családi kapcsolatok felé

Szeretnéd megtenni az első lépést az egészséges családi kapcsolatok felé, vagy megoldani a traumatikus múltad? Az online konzultáció vagy terápia nagyszerű megoldás lehet. Több okleveles pszichológus és terapeuta is elérhető a Hedepynél. Ráadásul otthonod kényelméből csatlakozhatsz az ülésekhez.

Ha gyermekeid kapcsolatai súlyosan sérültek, ne feledd, hogy gyakran nem csak a szenvedő gyermeknek van szüksége szakmai segítségre, hanem az egész családnak. A Hedepynél akár 14 éves kortól is kínálunk segítséget és az egész család bekapcsolódhat a munkába a szakemberrel való megbeszélés alapján.

Ne legyél egyedül.

Végezetül szeretnénk elmondani az utolsó és talán legfontosabb dolgot. Teljesen természetes, hogy egy nehéz helyzetben olyan érzelmek hullámát éljük át, amelyeket korábban nem ismertünk. Minden változásnak, sőt minden válságnak van kezdete, de van vége is. A tiédnek is. Éppen ezért, ha egyáltalán gondolkodsz rajta, kérj segítséget pszichológustól, pszichiátertől, pszichoterapeutától vagy coach-tól. Ne legyélegyedül. Több szakember segítségét találod itt meg, akik közül kiválaszthatod az igényeidnek megfelelőt, és már másnapra megbeszélheted az első ülést. Ezután online, otthonról, kényelmesen kapcsolatba léphet a szakemberrel.

Keresd meg a neked legmegfelelőbb szakembert!

Nem számít, honnan kerestél fel minket.
Dr. Olteanu Lucian Líviusz PhD. (10000+ óra gyakorlat)
STRESSZ MOTIVÁCIÓ ÉLETESEMÉNYEK VEZETŐI COACHING
Ellenőrzött szakmai képzés
„Mindennapjaink során számos problémával, nehézséggel szembesülünk, amelyek veszélyeztethetik lelki egyensúlyunkat. Hivatásom, hogy segítsek minél hamarabb felülkerekedni ezeken.“
17 900 HUF / ülés
Mayer Judit (300+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK SZEXUALITÁS
Ellenőrzött szakmai képzés
„Nincsen egységes megoldás egy élet helyzetre, mindenki magában hordozza a saját megoldás kulcsát. Ehhez biztosítanék egy bizalmi légkört, hogy közelebb kerüljön erőforrásaihoz.“
13 900 HUF / ülés
Koczor Nóra (500+ óra gyakorlat)
SZORONGÁS KAPCSOLATOK ÉLETESEMÉNYEK ÉNKÉP
Ellenőrzött szakmai képzés
„Az alapvetően egészséges embernek képesnek kell lennie élvezni egy gazdagabb, teljesebb, éntudatosabb életet. (Wildflower, 2013)“
13 900 HUF / ülés