Konzultációs, terápiás témák

Cikkek a konzultációban, terápiában gyakran tárgyalt témákról
Nem tudom megnevezni pontosan, mi bánt

Nem tudom megnevezni pontosan, mi bánt

Lehet, hogy úgy érzed, valami hiányzik az életedből. Lehet, hogy ugyanazok a dolgok újra és újra megtörténnek veled, és elgondolkozol, hogy miért. Lehetnek olyan kérdéseid, amelyekre nem tudod a választ, még akkor sem, ha nagyon keresed őket. Ezek és az összes többi „talán” esetében sem kell egyedül lenned. A pszichoterápia és a konzultáció a rendelkezésedre áll, akár konkrét témával, akár általános problémával jelentkezel.
Mutass többet
Szorongás

Szorongás

Érezted már kényelmetlenül magad egy partin, emberekkel körülvéve? Légszomjad volt, és okot kerestél a mielőbbi távozásra? Előfordult már, hogy több órával korábban odamentél egy megbeszélésre, mert attól féltél, hogy valami történik útközben, és nem érsz oda időben? Aggódtál valaha annyira a jövő miatt, hogy teljesen elfelejtettél a jelenben élni? A szorongás rengeteg különböző formát ölthet.
Mutass többet
Depresszió

Depresszió

Legyen szó akár megváltozott életmódról, akár egy negatívabb gondolkodásmódra való átállásról, vagy egy utazásról a személyiség legmélyére, fontos megemlíteni, hogy a depresszió az egyik legjobban kezelhető mentális betegség.
Mutass többet
Kapcsolatok

Kapcsolatok

A kapcsolatok fontos részei az életünknek. A minőségi emberi kapcsolatok erősítik a szervezetünk ellenállóképességét, jó hatással vannak a teljesítményünkre, segítenek megbírkózni a stresszel. Egyszerűen fogalmazva: oroszlánrészük van abban, hogy elégedettnek érezzük magunkat az életünkkel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a kapcsolatainkra és érezzük, ha nehézségeink vannak a kialakításukban és fenntartásukban. A pszichoterápia és konzultáció, legyen az egyéni vagy páros, segít fejleszteni a képességeinket, megtartani a kapcsolatainkat vagy újakat kialakítani.
Mutass többet
Kiégés

Kiégés

A kiégési szindróma, más betegségekhez hasonlóan, nem magától alakul ki. Azokhoz az emberekhez kopogtat be, akik elhatározták, hogy minden energiájukat mások javára fordítják, az idealistákhoz, akiknek magasak az igényei és ugyanolyan magasak az elvárásai. Veszélyeztetettek azok is, akik csak jó munkát szeretnének végezni, de még nem tanultak meg segítséget kérni. Korábban a kiégési szindróma főként a nagyvállalatok érett vezetőit érintette. A teljesítményünkkel szembeni növekvő igényekkel azonban a fiatalok, például az egyetemisták körében is egyre inkább előfordul.
Mutass többet
Stressz

Stressz

Hogyan lehet megérteni a stresszt és hogyan szabaduljunk meg tőle a konzultáció és a pszichoterápia segítségével? A stressz mindig is az életünk része volt és továbbra is az. Fő célja jószándékú – megvédeni minket. De mi van akkor, ha mindenütt megjelenik, és többet árt egészségünknek, mint amennyi hasznot hoz?
Mutass többet
Pszichoszomatika

Pszichoszomatika

Furcsán hangozhat a magas vérnyomás vagy a húgyúti gyulladás kezelése pszichoterápiával. Ha azonban megvizsgáljuk a velünk kommunikáló testünk tüneteit, elkezdhetjük megérteni, mit is akar valójában közölni velünk. A konzultáció és a pszichoterápia egy olyan eszköz lehet, amely bátorságot ad a testünkre hallgatni.
Mutass többet
Munka-magánélet egyensúly

Munka-magánélet egyensúly

A konzultáció segíthet abban, hogy megértsük, mi az igazán fontos számunkra. Munkánkat, személyes és családi terheléseinket ennek megfelelően alakíthatjuk az elfogadható egyensúly elérése érdekében.
Mutass többet
Önbizalom

Önbizalom

Az önbizalom varázsa abban rejlik, hogy nem engedi, hogy életünk áldozatai legyünk, hanem arra kényszerít, hogy azt tudatosan, mások és önmagunk iránti szeretettel éljük meg. “De mielőtt depressziót vagy alacsony önértékelést diagnosztizálnál magadon, győződj meg arról, hogy nem vesznek körül idióták.“ (ismeretlen szerző)
Mutass többet
Trauma

Trauma

A trauma egy olyan lelki sérülés, amely megzavarja személyes integritásunkat, és jelentősen befolyásolja, hogyan tapasztalunk meg bármi újat. Azt mondják, mindegyikünknek van traumája, hisz ez a mindennapi élet nagyon valószínű kockázata. Emberi reakciónk is abszolút természetes, mégis sokszor csak lefagyunk. Ilyenkor valamilyen oknál fogva nem éljük meg a velünk született ösztönös reakciót, amely menekülésre vagy harcra késztetne bennünket. Ez is olyan fontos információ, amely segít a traumatizált személynek elfogadni azt a zavart, amelyben nap mint nap találja magát. A pszichoterápia még többet tud segíteni azzal a képességével, hogy kihozza az embert a múlt tapasztalatainak fogságából, és újra átadja neki a jelen élvezetét.
Mutass többet
ADHD

ADHD

Időnként annyi dolgot csinálsz egyszerre, hogy semmit sem tudsz befejezni? Néha elfelejted a találkozóidat, és gyakran azt tapasztalod, hogy ahelyett, hogy egy kollégát hallgatnál, háttérzenét hallasz, ami egy pillanat alatt visszavisz a vakációba? Az önismeret nem feltétlenül jelenti azt, hogy ADHD-ben szenvedsz. Ha azonban a fenti helyzetek nemkívánatos részei a mindennapi valóságodnak, tudd, hogy sokféleképpen veheted át az irányítást nyugtalan elméd felett. Az egyik leghatékonyabb megoldás pszichológushoz fordulni.
Mutass többet
Evészavarok

Evészavarok

Túl gyakran gondolsz az étkezésre? Szellemi éhséget tapasztalsz? Bűntudatot érzel az étel miatt, vagy attól tartasz, hogy elhízol? Az étel jobban irányít téged, mint te az ételt? Csak úgy teszel, mintha ennél mások előtt, vagy kerülöd az étkezést másokkal? Ha a fenti helyzetek nemkívánatos részei a mindennapjaidnak, tudnod kell, hogy sokféleképpen átveheted az irányítást az elméd felett, és szabadabbá válhatsz. Az egyik leghatékonyabb megoldás a konzultáció vagy a terápia.
Mutass többet
Személyiségzavarok

Személyiségzavarok

Nárcisztikus vagy hisztérikus. Ez ismerősen hangzik? Színes kifejezések, amelyek ismerőssé váltak a szókincsünkben, amikor csúnya szemrehányást akarunk okozni valakinek a viselkedése miatt. Valójában jelentésük sokkal elemibb. A személyiségzavarok jelentősen befolyásolják az ember életét, és becslések szerint a körülöttünk élő emberek 10%-át érintik. Környezetükre is hatással van a velük való együttéléskor, a betegségben szenvedők gyermekvállalásakor vagy a személyiségzavarban szenvedőkkel való együttműködéskor. Nem számít, melyik csoporthoz tartozol, nem kell egyedül maradnod a nehézségeiddel. A pszichoterápia egy lehetőség, hogy megtanuld kezelni az érzelmeidet és gyógyítani az interperszonális kapcsolatokat.
Mutass többet
Zaklatás, családon belüli erőszak és bántalmazás

Zaklatás, családon belüli erőszak és bántalmazás

Mi a közös a zaklatásban, a családon belüli erőszakban és a bántalmazásban? Az, hogy mind bűncselekménynek minősülnek. Olyan kapcsolatokban játszódnak le, amelyek eredendően rosszul működnek, és általában nem elszigetelt cselekmények, ellenkezőleg, tovább tartanak. Mivel az ilyen erőszakot az esetek túlnyomó többségében zárt ajtók mögött követik el, nincs tanú és gyakran nincs meggyőző bizonyíték. Hogyan lehet tehát kilépni a félelem és a fájdalom ördögi köréből?
Mutass többet
Halogatás

Halogatás

Halogató vagy? Valószínűleg nem vagy egyedül. A lakosság jelentős része határozatlan időre halogatja feladatait. Ez a kitérő viselkedés azonnali megkönnyebbülést, de még keményebb büntetést jelent stressz vagy akár bűntudat formájában. A fejünkben két hangot hallunk: a belső gyermekünket, aki azt akarja csinálni, amit akar, és a belső szülőnket, aki meg akarja mondani, hogyan viselkedjünk. Mindkettővel együtt kell élnünk. Hogyan tudunk tehát ezzel a két hanggal a fejünkben dolgozni és helyesen megérteni képességeinket, ha egyre több felelősséget vállalunk magunkra?
Mutass többet
Gyász

Gyász

A gyásszal egy szeretett személy elvesztésére és halálára reagálunk, ami kétségtelenül a legfájdalmasabb veszteség. Őseink bölcsek voltak, nem hozták ki a halált a kórház falain kívülre, de elfogadása a mindennapok része volt. Együtt éltek, szélesebb családdal vagy közösséggel körülvéve, és rituáléikkal biztonságos keretet adtak az elváláshoz. Elveszíthetjük otthonunkat, szeretett állatunkat, egészségügyi vagy társadalmi helyzetünket is. Ezek mind válságok, és az élet természetes velejárói. Ha megtanulunk elbúcsúzni, akkor azt is üdvözölhetjük és várjuk, ami az életünkbe kerül utána.
Mutass többet
Intimitás és szexualitás

Intimitás és szexualitás

A szexualitás biológiailag bennünk gyökerezik. Ismertek olyan tudományos vizsgálatok, amelyek azt mutatják, hogy a gyermekek a születés előtti időszakban (az anyjuk testében) mosolyognak a nemi szervek fizikai stimulációjakor. Ugyanezt látjuk a kisgyermekeknél, akik általában megérintik nemi szervüket, és izgalmat tapasztalnak. A szexualitás azonban sok gondot okoz nekünk. A szakemberhez fordulás egyik módja annak, hogy elégedettebbé váljunk az intimitás és a szexualitás terén.
Mutass többet
Szülőség

Szülőség

A gyermeknevelés az egyik legszebb és egyben legnagyobb kihívást jelentő feladat az életben. Amikor nevelési stílusunkat keressük, gyakran abból indulunk ki, hogy milyen volt otthon, amikor kicsik voltunk. Legjobb esetben megismételjük, ami tetszett, rosszabb esetben pedig tudjuk, hogy mit nem akarunk megtenni. A konzultáció segíthet megtalálni az optimális szülői stílust.
Mutass többet
Vezetés

Vezetés

A vezetés fejlesztése gyakran a coaching területe. A pszichoterápia, konzultáció segíthet megérteni azokat a belső konfliktusokat vagy aggályokat, amelyek megakadályozzák, hogy jobb vezető legyél. Ezen kívül általában az érzések jobb azonosításához és nagyobb hitelességhez vezet. Segíthet fejleszteni a figyelmet és az empátiát mások iránt. Mindez elengedhetetlen a modern vezetéshez.
Mutass többet
Álmatlanság

Álmatlanság

Az alvás alapvető emberi szükséglet. Hiánya nem véletlenül válik témává a mai társadalomban. A teljesítmény nevében felborítjuk természetes bioritmusunkat, és folyamatos stressznek tesszük ki magunkat. Emiatt alvászavaroktól, különösen álmatlanságtól szenvedünk, különösen későbbi életkorokban. Mit tehetünk, ha reggelente nehéz felkelni vagy este elaludni?
Mutass többet
Düh

Düh

Düh, feszültség vagy agresszió. Mindannyian ismerjük őket. Ezek az érzések természetünk és normális szellemi fejlődésünk részei. Ha erre gondolunk, még nagyobb paradoxon, hogy mennyire elfogadhatatlanok a mai társadalom számára. Az elítéléstől való félelem arra kényszeríthet bennünket, hogy elnyomjuk őket, ami csak egy lépés a betegség vagy a dühkitörés felé. De hogyan irányítsd a haragodat és hogyan használd megfelelően?
Mutass többet
Motiváció

Motiváció

A konzultáció és a terápia általában motivációval oldja meg a komolyabb problémákat. Olyan helyzetekben azonban a motiváción kell dolgozni, mikor annak elvesztése jelentősen befolyásolja a munkahelyi, otthoni vagy iskolai működést. Segíthet feltárni belső indítékainkat, megérteni, hogy mi motivál minket valójában, és hogy az még mindig érvényes-e. Megmondhatja, hogy azok a dolgok, amelyek iránt elveszítjük a motivációt, valóban azok-e, amit akarunk, vagy van valaki vagy valami ami „miatt” végrehajtjuk őket. Azonosíthatja, hogy az alacsony önértékelést kompenzáljuk, vagy a szüleinknek próbálunk megfelelni. A konzultáció és a pszichoterápia a nehéz helyzetekben is segít helyreállítani belső erőforrásainkat, így jobban tudjuk kezelni azokat.
Mutass többet
Függőségek

Függőségek

A terápia az egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköz, amely a szerfüggőknek, illetve a viselkedések (szerencsejáték, fogadás) rabjainak segíthetnek. Mind a személyiség, mind a kapcsolatok megváltoztatását célzó, a személyiség növekedését és érését támogató pszichoterápia (pszichoanalízis, pszichodinamikus és interperszonális pszichoterápia, egzisztenciális és humanisztikus pszichoterápia), mind a viselkedés megváltoztatására (tünetekre) összpontosító konzultáció eredményes. Ez magában foglalja a viselkedési és kognitív viselkedésterápiát, de a szisztémás, strukturális és kommunikációs terápiákat is, beleértve a családi egységekkel való munkát is.
Mutass többet
Magány

Magány

Az ember lehet egyedül, miközben nem érzi magát magányosnak. De fordítva is lehetséges. A szeretteinkkel való kapcsolattartás még soha nem volt ilyen egyszerű. A technológiai fejlődés, az utazási lehetőségek és az életkörülmények javítása növelte rugalmasságunkat és mobilitásunkat. Ennek ellenére az emberek minden eddiginél elszigeteltebbek, egyedül élnek, vagy (bár emberekkel körülvéve) magányosak. A pszichológiai segítségnyújtás lehet a kiút ebből.
Mutass többet
Bánat

Bánat

Az öröm megéléséhez meg kell ismerkednünk a szomorúsággal. A múlandóság annak a világnak a törvénye, amelybe beleszülettünk. A bánat képes lehet arra, hogy építse és formálja az életünket, hozzá tegyen a személyiségünkhöz. Nem szabad azonban megrekedni a fázisaiban. A bánatnak fontos szerepe van az életben és egy szakember pedig segíthet, hogy ne csak szenvedést hozzon.
Mutass többet
Bullying

Bullying

A lelki és fizikai zaklatás egyaránt fáj. Tapasztaltad már ezt a múltban, vagy a jelenben is nevetségessé tesznek vagy bántanak? Nem találtál támogatást, vagy félsz másra bízni az élményeidet? Erre van a pszichológiai konzultáció és a terápia. Biztonságos helyet kínálunk neked, ahol beszélhetsz szenvedéseiről.
Mutass többet
Ahhoz, hogy a konzultáció és a terápia működjön, segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével 5 perc alatt segíthetünk találni valakit, aki meghallgat téged.
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Gondosan választjuk ki szakembereinket
Mielőtt a szakemberek csatlakoznának közösségünkhöz, hosszú kiválasztási folyamaton mennek keresztül, ellenőrizzük az képzéseiket és végzettségeiket
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Segítünk megtalálni a legjobb szakembert
Egy rövid teszt segítségével megmutatjuk a három számodra legmegfelelőbb szakembert akiket az igényeidnek megfelelően választunk ki.
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
A konzultációt és a terápiát videóleckékkel egészítjük ki
Az előfizetők számára 60 online mentálhigiénés videoleckét kínálunk, amelyeket bármikor megnézhetsz
Teszt indítása
Hedepy
Feliratkozás a Hedepy hírlevelére
Tippek, kedvezmények, hírek
Feliratkozással elfogadod a Személyes adatkezelési elveinket
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna